Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az ember,mint állat

2009.06.24

Egy súlyos tény! Itt kezdődött... 

'Az ember, mint állat!'

 A "pszichológia" először a XVII. században jelent meg az angol nyelvben; a psziché (lélek) és az -ológia (valaminek a tanulmányozása) szavakból eredeztethető. Filozófiai témakörként az elmét és a testet különálló egységekként kezelte. René Descartes (1596–1650) francia filozófus úgy vélte, hogy "a test és az elme különálló dolgok, hiszen ha valamit elveszünk a testtől (például a lábat), az elme semmiféle veszteséget nem él át". Filozófiája, amit dualizmus (kettős, duális állapot) néven ismernek, arra a megállapításra jutott, hogy az elme nem létezik a térben, ahogy más közönséges fizikai anyagok; képes saját magával kapcsolatos döntések meghozatalára, céllal és döntési szabadsággal rendelkezik. Ha valakinek a problémáit "a lélekre" lehetett visszavezetni, akkor az úgymond az egyház hatáskörébe tartozott, és lelkészeknek kellett ezekkel foglalkoznia.

Ám 1879-ben Wilhelm Wundt német pszichológus a Lipcsei Egyetemen bemutatta tanítványainak a "kísérleti" pszichológiát; kijelentette, hogy a lélek tanulmányozása "az erőforrások elfecsérlése", és hogy az ember csak egy állat, semmi több. Az emberi problémákat biológiai kifejezésekkel fogalmazta meg újra, így Wundt, valamint pszichológus és pszichiáter társai az ilyen jellegű problémák megoldását és azok finanszírozását tartósan saját hatáskörükbe tudták vonni.
Wundt új "tudománya" (amely az embert olyan állatként írta le, amely olyan könnyen manipulálható, mint amennyire könnyen egy kutyát be lehet idomítani arra, hogy csengőszóra nyáladdzon) igen hamar közkedveltté vált a militarista kormányok körében. Az ő elméletei fűtötték a német "vaskancellár", Otto Von Bismarck ambícióit, aki a tömegeket akarta kontrollálni, hogy háborús gépezetét tudja táplálni velük; a hódításról szőtt álmai milliók halálát okozták.

Bár "az ember egy állat" elméletet könnyű megcáfolni (a kutyák nem vezetnek autókat, a lovak sosem fognak remekműveket festeni, és egyetlen majomzenekar sem adott még elő zongoraversenyt), a pszichológia és a pszichiátria átvette Wundt biológiai modelljét. Az embert környezete áldozatának állították be, aki kevés tudatos kontrollt fejt ki a saját gondolataira és cselekedeteire - egy állat, amelyen gazdájának kell még formálnia. Ezt az elméletet érdekes megvilágításba helyezi az a tény, hogy a pszichológia és a pszichiátria egyaránt képtelen volt akár egyetlen biológiai okot is elkülöníteni arra vonatkozóan, hogy valakinek miért nemkívánatos a viselkedése, és a gyógymódokkal is adósok maradtak.

Dr. Thomas Szasz, aki több mint 25 könyvet írt a pszichiátriáról, nyíltan kimondja, hogy a pszichiátria valódi célja a "politika és a gazdaság. A viselkedés kontrollálása. Nem tudomány. Nem orvostudomány."

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.